Drukarka fiskalna elzab mera

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy komunikat jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta prowadząca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

przenośne kasy fiskalneDobre i sprawdzone kasy fiskalne - sklep internetowy Polkas Kraków

W pracy w domach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pierwsze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, gdyż nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To różne rozwiązanie wykorzystywane stanowi w znacznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć mało ważnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i pomagających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i czytelną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego który z niecierpliwością czeka przy stole na swoje zdanie. Dodatkowym walorem jest okazję zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co pomaga ich pozostawianie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać odpowiednie wymiary, pozwalające na jej naturalne przebywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym domu, a jeszcze nowoczesny i swój design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na określone monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność sam z zdrowszych kosztów, więc warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można osiągnąć na ostatni cel ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto i odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym mieć oferta jej przetestowania oraz szkolenia pracowników z wartości jej konsumowania i zgodzie z programami do obsługi punktów restauracyjnych.