Kasa fiskalna z czytnikiem

Kuchnia polska buduje się w większości na daniach mięsnych. Więc od zabiegu w który wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie efektem lub porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie dokładnie działać tego, jeśli mamy sens schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia nosimy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto wspominać o higienie w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i dodawanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po skończeniu będzie ono czyste i lekkie. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem stanowi jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi toż istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy uczynić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dużo się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie stworzoną przez nas marynatę a będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto mieć, iż na im mniejszym ogniu będziemy to robić, tym doskonale. Mięso wykonywa się w grup z białka i tłuszczu, dlatego zbyt krótka i wielka temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono nudne i łykowate. Smażąc je na niższej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono naszą soczystość i dodatek.