Kotlet schabowy z jajkiem sadzonym i serem

Tajemnicą idealnego schabowego, lub i kotleta wołowego, stanowi jego dobra struktura. Świadczy to, że aby osiągnąć mięso nie tylko piękne w smaku, a także odpowiednio kruche, soczyste i wysmażone, trzeba przyznać mu właściwą grubość, lub te może - płaskość.

Zakup kotleciarki do ubijania mięsa nie jest potrzebny w prostym gospodarstwie domowym, w którym trzeba roztłuczenia mięsa na kotlety zachodzi raz na parę dni, choć istnieje zatem konieczny zakup do celów gastronomicznych, w jakich codziennie przygotowuje się wiele sztuk mięsa na kotlety.

Kotleciarka maga poświęcona jest do mielenia mięsa na idealnie płaskie, równo roztłuczone kotlety. Dzięki temu kotlet na wszelkiej swojej szerokości jest rozgnieciony na taką samą grubość, co stanowi wyjątkowo ważne podczas doprawiania i smażenia kotletów. W restauracjach, w jakich posługuje się dużo kotletów schabowych, czy w biurach garmażeryjnych, gdzie rozwija się gotowe kotlety schabowe w niezliczonej liczb każdego dnia, kotleciarka jest celowym zakupem. To wprawdzie dobra inwestycja, gdyż dzięki temu elektrycznemu wyposażeniu nie potrzeba angażowania do prania kotletów pracownika. Wystarczy włożyć kawałek mięsa w dogodne ustawienie urządzenia, a po kilku sekundach wyjąć go dokładnie roztłuczonego.

W gastronomii bardzo często zatrudnia się urządzenia elektryczne, które przyspieszają proces przygotowywania potraw dzięki ich mocnej i dobrej obróbce i rozdrobnieniu. Nie odda się ukryć, że podczas wykonywania kotletów wiele czasu bierze nie tyle smażenie, pieczenie, czy gotowanie, lecz tylko przygotowanie ciała do smażenia. Gdy kotletów do osiągnięcia jest wielu, wówczas warto wziąć po urządzenie skonstruowane specjalnie po to, by uprościć nam pracę, i przyspieszyć wszelki proces tworzenia potrawy dla własnej wygody.