Lokal gastronomiczny legnica

Każdy dom gastronomiczny prędzej lub później stoi przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla znaczniejszej kwocie ludzi. Przy czym porcje powinny stanowić praktyczne takie też i opracowane w jak najmniejszym okresie by uniknąć strat smaku pochodzących z długiego przechowywania.

Na wesele innowacyjna technologia rozwiązała tenże temat oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone w noże nacinając mięso zwiększają jego soczystość bez strat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają też na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co odkłada się na zwiększenie poziomu czystości w pomieszczeniu pozycji. Na placu wyróżniamy dwa typy kotleciarek, dzielące się przede wszystkim napędem, mocą produkcyjną oraz dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwłaszcza od użytych materiałów, producenta i zastosowanych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to niskie urządzenie przeznaczone przede każdym do użytku swego i małej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Dużą wadą tego rodzaju narzędzi jest nieduża ilość zajmowanego miejsca, a z powodu dość wielkiej (od około 800 do 10 tys. zł) ceny mogą robić się nieopłacalne dla własnych użytkowników. Chorobą jest bardzo mniejsza moc przerobowa w porównaniu z opisaną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to organizacja dedykowana przede wszystkim dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej wałki z ostrzami obracane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli człowieka do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem płaci się być forma operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten model urządzenia ma nieco bardzo mieszkania niż ręczny odpowiednik a wielka stawka (z ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest łatwą przeszkodą do stosowania jej w warunkach domowych.