Maszynka do mielenia miesa alfa 5

W wybranych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy wyposażyć się w niezbędne do tego obiektu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to wcale dużych rozmiarów maszyna elektryczna, która jest wysoki wlot do wrzucania ciała w stronie zamrożonej, a w jest urządzenie ludzie do jego szatkowania na krótsze ilości.

Czynność tę przygotowuje się dzięki silnemu naciskowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone towary są co prawda twarde, ale nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na niskie części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Właśnie tak dzieje się z ciałem w wilkach, którego pracowanie oparte jest na podobnej zasadzie co działanie maszynki do prowadzenia mięsa.

noże do krajalnicy

Wilki do mięsa mrożonego skonstruowane zostały z faktów znacznie szerokiej klasy, wielkich i pewnych, mało podatnych na zniszczenie mechaniczne. Zapewniają one do rozdrabniania twardej materii, a wiec ich struktura musi być mocniejsza, niż to, co noszą one mielić. Wilki do gastronomii przeważnie wykonane są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Stanowią one zasilane elektrycznie, i koszt takiego urządzenia to jakiś półtora tysiąca złotych w specjalistycznych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W sukcesu przedsiębiorstw garmażeryjnych jest wtedy przecież wydatek konieczny, bo w takich warunkach nader często odwiedza potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, i dalej dopiero tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w poszczególnych przedsiębiorstwach, na przykład przetwarzających mięso, dzieli się je w formie zamrożonej, a następnie pakuje do indywidualnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, żeby je zmielić, a następnie znów zamrozić jest niekompatybilne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania nowego lub rozmrożonego mięsa wykorzystuje się coś inne maszynki, przeznaczone odpowiednio do mielenia mięs miękkich, ich forma i istnienie w związku spośród obecnym również są inne. Wilki do ciała mrożonego to zwykle maszyny o względnie dużych gabarytach, stąd także nie znajdują użycia w domowych warunkach.