Maszynka do miesa 22 alfa

Wilk do ciała więc nic nowego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest wielce poważniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki asortyment wilków na zbytu pozwoli na dobór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu etap na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) a nie wymaga sporego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co zdecydowanie ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wchodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasę wykonania decyduje o wysokiej sile maszyny. Jak każde urządzenia podawane w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia kładzie się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest dodawane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacje od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od rodzaju mięsa dostosowuje się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w pozostałe akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To wielkie urządzenie, dostępne w łatwych cenach, używane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę gdy w szybkich zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i pozostałych ulepszaczy.