Przepisy z wykorzystaniem miesa mielonego

Lub pewno stanowić przedmiot lepszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie pełny i jedzący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, wymaga być odpowiednio roztłuczony - na końcu, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a dodatkowo nie tak szybko, by kotlet nie był za długi, inaczej straci na soczystości. Dodatkowo w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w normalnej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby uzyskało odpowiednią grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, jakim będziemy potrafili sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy większej liczb kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak stosujemy do nich mięso nieco gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w interesach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością płaci się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można łatwo opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w dużej miar, czy z prostego mięsa, oszczędźmy sobie wag i zainwestujmy w dodatkowe urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo prosta w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby całe nasze kotlety były rozbite równomiernie, łatwo i szybko, wówczas nie posiada doskonalszego rozwiązania, kiedy właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest wtedy taki wielki wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w jedzeniu w czystości, również nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.