Urzadzenia gastronomiczne na gaz

Urządzenia dla gastronomii powinny stać zużyte w oparciu o biznes, jaki zamierzamy zrobić. Kawiarnia powinna skupić się przede ludziom na dobrym ekspresie ciśnieniowym i ulokować w wyższą miarę różnorodnych szklanek i filiżanek (osobne do espresso, capuccino, latte itd.).

ceag ghg 411

Przyda się również syfon do pranej śmietany, dzięki któremu każdą kawę będzie można przystroić odpowiednią dawką słodkiej śmietanki. Gdyby będziemy pamiętać ponad dodatkową gablotę z lodami, zainwestujmy w kuwety do lodów. Warto kupić więcej, klienci chętnie stosują również po tradycyjne smaki (czekolada, wanilia, truskawka), jak i też razem alternatywne (rabarbar, ogórek, bekon!). Tak do lodów przyda się oraz odpowiedni porcjoner, aczkolwiek nie stanowi wtedy szybki wydatek. Daleko jest zainwestować w przezroczystą tacę z pokrywką, na jakiej będziemy mogli postawić reprezentatywne ciasto. Taką tacę warto postawić przy kasie - klient zachęcony apetycznie wyglądającym ciastem, z pewnością skusi się na brzeg czy dwa. Jeżeli planujemy wyposażyć bar, powinniśmy zadbać o kilka inny asortyment. Przyczyni się oczywiście również ekspres do kawy, a poza tym trochę shakerów, sitko barmańskie, lub nawet wiadro do szampana (zupełnie nie wiemy, z jakim życzeniem przyjdzie do nas klient). Przyczyni się także wyciskarka do cytrusów - ktoś potrafi sobie zażyczyć drinka bezalkoholowego. Do wnętrza pizzerni będziemy musieć naturalnie pieca do pizzy, a ponadto torbę na pizzę (jeżeli będziemy więcej sprzedawać jedzenie na dowóz). Przyda się także kilkanaście blach, okrągłe noże, czy elektryczna wałkownica. Jeśli wprowadzamy do oferty inne fast foody, wtedy możemy zainwestować w frytkownicę, grill kontaktowy (do sprawienia ekspresowych sandwichów lub zapiekanek). Czasem konieczna może ujawnić się naleśnikarka, ale to olbrzymi nakład i musimy mieć gwarancja, czyli na pewno użytkownicy będą do nas wprowadzać na naleśniki (chyba, że otwieramy naleśnikarnię, wtedy myśl jest wcale oczywista). Przyczyni się za to narzędzie do kebabu, i czasem i gofrownica (ostatnio popularnością napawają się wytrawne gofry, na przykład takie z dodatkiem rukoli i kurczaka albo bekonu, sera i szpinaku). Istnieją również specjalne urządzenia elektryczne do hot-dogów.